Składniki:
2 łyżki oliwy
1 duża cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
500 g pieczarek, pokrojonych plasterki
3 ząbki czosnku
125 ml roślinnej śmietanki (sojowej/ryżowej/migdałowej)
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki/koperku/kolendry, posiekany
makaron do podania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej
oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 1-2 minuty, aż się zeszkli, a
następnie dodaj pieczarki i duś kolejne kilka minut do momentu, aż
grzyby zmiękną. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, odczekaj minutę i wlej
śmietankę. Zamieszaj i podgotuj sos tak, aby nieco się zredukował i
zgęstniał. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dorzuć posiekaną
zieleniną. Sos podawaj z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz