środa, 28 września 2016

Makaron z sosem pieczarkowym




Składniki:

2 łyżki oliwy 
1 duża cebula, pokrojona w drobną kosteczkę 
500 g pieczarek, pokrojonych plasterki
3 ząbki czosnku 
125 ml roślinnej śmietanki (sojowej/ryżowej/migdałowej) 
sól, pieprz 
pęczek natki pietruszki/koperku/kolendry, posiekany 
makaron do podania 
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 1-2 minuty, aż się zeszkli, a następnie dodaj pieczarki i duś kolejne kilka minut do momentu, aż grzyby zmiękną. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, odczekaj minutę i wlej śmietankę. Zamieszaj i podgotuj sos tak, aby nieco się zredukował i zgęstniał. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dorzuć posiekaną zieleniną. Sos podawaj z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz