Składniki:
2 duże cukinie – ok. 800 g do 1 kg w sumie
600 g kalafiora
2 łyżki oleju rzepakowego
2 cebule (ok. 350 g)
2 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
200 ml wody
2 łyżki przyprawy curry
150 g ryżu jaśminowego lub basmanti
sól morska
600 g kalafiora
2 łyżki oleju rzepakowego
2 cebule (ok. 350 g)
2 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
200 ml wody
2 łyżki przyprawy curry
150 g ryżu jaśminowego lub basmanti
sól morska
Przygotowanie:
Cukinię pokroić na półplasterki. Kalafior podzielić na małe różyczki.
Na dno dużej i głebokiej patelni z nieprzywierającą powłoką wlać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i szczyptę soli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszankę przypraw curry.
Wymieszać i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. Wlać mleko kokosowe i zagotować. Dodać różyczki kalafiora delikatnie wymieszać. Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
W między czasie ugotować ryż na sposób al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W między czasie ugotować ryż na sposób al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dodać cukinie, wymieszać, przykryć i gotować z 4-5 minut.
Do curry wsypać ugotowany ryż. Wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez parę minut, aż wszystko zgęstnieje.
Do curry wsypać ugotowany ryż. Wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez parę minut, aż wszystko zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz