Składniki:
5 jajek
szpinak mrożony rozdrobniony (100g)
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
szpinak mrożony rozdrobniony (100g)
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy, odparowujemy wodę, dodajemy czosnek przeciśnięty
przez praskę i przyprawiamy. Zostawiamy szpinak do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka mieszamy ze szpinakiem i przyprawiamy. Przelewamy do
woreczka foliowego i delikatnie dodajemy żółtka. Woreczek
zawijamy tak, żeby po pierwsze podczas gotowania nie dostała się do
środka woda, po drugie tak, żeby był kształt rolady. Żeby mieć dość
równomierny kształt walca można owinąć woreczek dodatkowo przeźroczystą
folią spożywczą. Tak przygotowaną roladę wrzucamy na wrzącą wodę i
gotujemy ok. 20 minut, na początku co jakiś czas ją obracamy w wodzie,
żeby białko zewnętrzne się równomiernie ścięło. Po schłodzeniu można
kroić na plasterki ok. 3mm grubości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz