piątek, 21 października 2016

Wegański blok czekoladowy


Składniki:
- pół szklanki białego ryżu
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- pół szklanki daktyli
- 6 łyżek mąki kokosowej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu z agawy
- garść dowolnych orzechów, u mnie ziemne + migdały (można także dodać bakalie)

Przygotowanie:
Ryż gotujemy do miękkości i odstawiamy aż wystygnie, a potem dokładnie miksujemy blenderem, z dodatkiem mąki kokosowej, na gładką masę.
Daktyle zalewamy wrzątkiem na min. 10 minut, po czym odcedzamy, wrzucamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy.
Czekoladę, olej i syrop z agawy rozpuszczamy w rondelku.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, dodając orzechy.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz