poniedziałek, 10 października 2016

Ryż ze szpinakiem



Składniki:
400 g zamrożonych liści szpinaku lub świeżych
pół cebuli
2 szklanki ryżu
5 szklanek wody
3 łyżki oleju kokosowego
250 ml śmietany, jogurtu naturalnego lub mleka mogą być roślinne lub zwierzęce
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, wrzucić zamrożone liście szpinaku i smażyć kilka minut. Gdy są porozdzielane dodać ryż, przesmażyć przez chwilę i dolać wodę.
Doprawić i gotować na małym gazie około 15 minut. Jeśli ryż wciągnął całą wodę i jest już miękki, dolać śmietanę lub mleko roślinne.
Wymieszać i odstawić na 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz